Skip to Main Content
Header-afbeelding

Levensverhaal én boek van voormalig ‘draaideurcrimineel’ Alexandro Reyes Rodriguez

Door de Kobo-redactie • januari 31, 2023Interviews

Hij zat acht keer in de gevangenis, was alcohol - en drugsverslaafd en volledig afgekeurd op de arbeidsmarkt. Nadat hij in 2014 voor de laatste keer vrijkwam, ging het roer om - en hoe. In zijn boek Rijk door een krantenwijk beschrijft Alexandro Reyes Rodriguez zijn weg naar verandering en succes.

Op je website staat: ‘van draaideurcrimineel tot wereldverbeteraar’. Dat is nogal een carrièremove.

“Ja, haha. Klopt. De laatste keer dat ik uit de gevangenis kwam, in 2014, wees de oom van mijn vriendin me op dr. Myles Munroe (een Bahamaanse spreker, auteur en evangelist, red.) Hij stuurde me allemaal informatie en filmpjes van hem op. Toen ging ik die lezingen luisteren en leerde ik dat je vanuit elke maatschappelijke positie verandering en succes kunt bereiken.”


Een mooi inzicht natuurlijk, maar kon je er iets mee op dat moment?

“Ik had geen diploma, ik had helemaal niks - en ik was ook verslaafd op dat moment. Dus ik dacht: ik neem een krantenwijk op naam van mijn schoonmoeder…”

Haha.

“.... zodat ik elke ochtend naar lezingen van mijn mentor kon luisteren maar ook zodat ik elke maand geld had om mijn verslaving te bekostigen.”

Ah.

“Ik had het geluk dat mijn krantenwijk door Bergen liep, een van de rijkste dorpen van Nederland. Zo werd ik tijdens het lopen niet alleen geïnspireerd door mijn mentor, maar ook door de omgeving.”

Wat is de grootste les die je leerde van deze dr. Munroe?

“Dat je geen diploma of baan nodig hebt om onzichtbare ideeën zichtbaar te maken, maar een droom. Ook leerde hij me verder kijken dan mijn ogen konden zien, en te vertrouwen op mijn verbeeldingskracht in plaats van wat je ziet met je ogen.”

Wat was jouw droom?

“Hetzelfde doen als hij: spreker en auteur worden. Mensen inspireren en motiveren. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, er is altijd een uitweg.”

Nou, je boek is gisteren gepresenteerd. Die droom is aardig gelukt, zou je zeggen.

“Haha, dat klopt, maar ik ben er nog niet. Dit is echt nog het begin.”

Even over je boek. Hoe is dat proces verlopen?

“Dr. Munroe zei in een lezing dat als je ouder bent dan dertig, je eigenlijk verplicht bent iets te schrijven over je leven, om iets achter te laten waar de generaties na jou iets van kunnen leren. Hij noemde daarbij wat onderwerpen als voorbeeld. Onderwerpen waar we allemaal mee te maken hebben. Financiën, verslaving, seksueel misbruik, criminaliteit. Ik dacht: hmm, hier heb ik allemaal mee te maken gehad. Toen werd het voor mij heel duidelijk: ik moet mijn verhaal opschrijven.”

Hoe beviel dat?

“In eerste instantie dacht ik: waar moet ik beginnen? Toen heb ik een aantal lezingen van How to Publish and Write a Book van dr. Munroe gevolgd en keurig gedaan wat hij me vertelde. Ook volgde ik een cursus van de Schrijversacademie, waar ik leerde hoe je de emoties van de lezer kunt activeren. Een paar maanden daarna ben ik echt van start gegaan. Ik wist alleen niet hoe ik moest publiceren en had daar ook geen geld voor. Maar omdat ik bleef geloven in een mooi eindresultaat en mijn verwachtingen tot een minimum had bijgesteld, dacht ik: ik ga gewoon schrijven.”

Het klinkt heel gedisciplineerd en gemotiveerd. Nooit teruggevallen in je oude patronen?

“Oh zeker wel. Meerdere keren. Alleen: op het moment dat je iets voor ogen hebt dat belangrijker is dan je verslaving, heb je iets om voor te vechten. Ik dronk en blowde nog wel, maar was veel meer bezig met het realiseren van mijn droom.”

Hoe kwam je uiteindelijk bij een uitgever?

“Ik kwam op een ochtend mijn kranten halen bij het depot, toen er werd gezegd dat je voor elke bezorger die je werft, duizend euro kreeg. Dan zal het probleem wel heel groot zijn, dacht ik, waarna ik onderzoek deed op Internet. Het klopte. Toen bedacht ik dat niet een wervingsactie, maar een actie die laat zien wat je met een krantenwijk kunt bereiken de sleutel is. Mijn boek was toen bijna af, en ging precies over dat verhaal. Hoe mooi zou het zijn als we dat konden combineren. Ik heb DPG Media een mail gestuurd met dat idee, en daar sprongen ze meteen op in. Ze wilden 7000 boeken van me kopen als het af was.”

Wauw. En toen?

“Ging het snel. Via de Rotary Club in Amsterdam werd ik geholpen aan een redacteur voor het manuscript. Zij tipten me contact op te nemen met uitgeverij Prometheus. Ik stuurde een mailtje - en zat dezelfde dag bij hen op kantoor. Die waren natuurlijk ook blij met 7000 boeken op voorhand verkocht, haha.”


Is het nieuw voor je dat er zo in je wordt geloofd?

“Weet je, geloof begint bij jezelf. Het maakt niet uit wat anderen denken, als jij er maar in gelooft - en dat is wat ik bleef doen. Ik kreeg steeds meer opdrachten en begon mijn weg te vinden naar succes en verandering. Dat getuigt van de waarde die dit verhaal bij zich draagt.”

Krijg je veel reacties op je boek?

“Het mooiste dat ik hoorde is dat iemand zei: “Ik geloof dat alles mogelijk is. Ik geloof dat ik alles kan.” Ook al is je geloof zo klein als een mosterdzaadje, blijf erin geloven. Ik had niks. Geen diploma, geen geld, alleen geloof.”

In jezelf geloven is best hard werken in de maatschappij van nu. Demotiveert je dat nooit?

“Nee, koop het boek, dat is de sleutel. Haha.”

Volg ons op @ op Instagram

Wil je contact met ons opnemen?

Klantenservice en ondersteuning Media-aanvragen

If you would like to be the first to know about bookish blogs, please subscribe. We promise to provided only relevant articles.